Hirdetés

Csatlakozz hozzánk


Hirdetés

Hirdessen a General Public blogon!

Árainkról érdeklődjön a marketing@generalpublic.hu e-mail címen.

Kiemelt partnerünk:

Budapest eddig kimaradt a költségvetési ellenőrzésből

2011.10.10. 22:52 Faigl Zoltán

Az előző városvezetés által felvett sorozatos hitelek Budapest eladósodásához és a fejlesztési lehetőségek beszűküléséhez vezettek – mondta Tarlós István, hétfői sajtótájékoztatóján. A főpolgármester hozzátette: A Budapesti Városvezetési Központ és a Budapesti Közlekedési Központok felállításával megszüntették azt a képtelen szerződéskötési gyakorlatot, amik fiktív szerződések kötésének tömegéhez vezettek.

 

Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke megdöbbentőnek és elfogadhatatlannak nevezte azt a tényt, hogy a megyei jogú városok és Budapest kerületi önkormányzatainak ellenőrzését a Számvevőszék választási ciklusonként elvégezte, addig a fővárosi önkormányzat kontrollja eddig elmaradt. Az elnök kapacitáshiányra hivatkozott az eddig elmaradt átfogó ellenőrzés kapcsán. Az ellenőrzés előmozdítja a közpénzügyek átláthatóságát és ellenőrizhetőségét – mondta a számvevőszék elnöke.

 

Nem sokat ért az adósság csökkentés

A Számvevőszék ellenőrzése többek között feltárta a költségvetés tervezésénél a belső ellenőrzések hiányosságait, az ingatlanvagyon nyilvántartási rendjével kapcsolatos jogszabályi előírások pontatlanságát, valamint a közérdekű adatok közzétételi kötelezettségének hiányos teljesítését. Domokos László felhívta a figyelmet arra is, hogy a 2007 és 2010 közötti ciklusban a kiadáscsökkentő és bevételnövelő intézkedések hatása csekély volt. Az ellenőrzés során az is kiderült, hogy a közutak fenntartásánál célszerűtlen a bevett elszámoltatási rend, emellett a vagyonvédelmi rendszert elégtelennek értékelte az elnök. 

Az ÁSZ munkája közpénz megtakarítást eredményezett

Domokos László azt is elmondta, hogy forintosítva az ellenőrzés hozadékát, az jelentős közpénz megtakarítást eredményezett, az adatokból azonban kiderül, hogy a főváros hitelállománya még így is jelentős. 2010 végén a Fővárosi Önkormányzat fejlesztési célú hiteleinek állománya 172,7 milliárd forint volt. A helyzetet súlyosbítja, hogy ez 20-25 évre szóló túlnyomórészt euróban fennálló, változó kamatozású kölcsön. A főváros teljes adósságállománya 217,6 milliárd forint volt, ami a helyi önkormányzatok 1248 milliárd forintos hitelösszegéből 17,4 százalékot tett ki. Ezen felül a BKV Zrt. hosszú lejáratú hitelállománya 36,3 forint. 

Olyan, mint a Fehér Könyv

Tarlós István főpolgármester beszédében felhívta a figyelmet az Állami Számvevőszék által készített jelentés tartalma, és a Budapest legégetőbb problémáit tartalmazó, úgynevezett Fehér Könyv közötti tartalmi hasonlóságra. Ez alátámasztani látszik a Fehér Könyv hitelességét – mondta a főpolgármester. Tarlós azt mondta, a Demszky Gábor vezetése alatt rendszeresen túltervezték a bevételeket és alultervezték a kiadásokat. Elmondása szerint a költségvetési hiány hitelből való fedezése vezetett oda, hogy a fejlesztési lehetőségek láthatóan beszűkültek.

A General Public kérdésére, miszerint a fejlesztési lehetőségek beszűkülése a jelenlegi projektek lelassulásához, megtorpanásához vezethet azt válaszolta: A négyes metrót illetően egyenesen felgyorsult a fejlődés. Inkább befejezünk beruházásokat, nem pedig lelassítjuk a meglevőket – tette hozzá.

A bejegyzés trackback címe:

https://generalpublic.blog.hu/api/trackback/id/tr253293015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása