Hirdetés

Csatlakozz hozzánk


Hirdetés

Hirdessen a General Public blogon!

Árainkról érdeklődjön a marketing@generalpublic.hu e-mail címen.

Kiemelt partnerünk:

Nem takarékoskodik megfelelően a kormány

2011.10.14. 15:14 Faigl Zoltán

Nem tartotta be a kormány a takarékos állami gazdálkodásról és a költségvetési felelősségről szóló törvény előírásait. Ezt állapította meg az Állami Számvevőszék, a 2012-es költségvetési tervezetről készített véleményében. Domokos László, a Számvevőszék elnöke a pénteki sajtótájékoztatón azt mondta: évek óta probléma, hogy a kormány elszáll a költségvetés tervezésénél, ezért az minden évben korrekcióra szorul. 

 

Nem megfelelő a tervezés

Domokos László arra figyelmeztetett, hogy nem megfelelő a tervezési folyamat, ezért van szükség a korrekcióra. Az elnök hozzátette: Ez a jelenlegi költségvetésre is igaz. Véleményük szerint kockázatot hordoz az európai és a magyar gazdasági környezet. Az előre kalkulált számok nem feltétlenül tükrözik a valós helyzetet, mondta az elnök. A kormány erre úgy reagált, hogy megemelték a büdzsé tartalékait. Domokos szerint indokolt lenne további tartalékokat is elkülöníteni.

Átláthatóbb az adózás

Az elnök kedvező változásokról beszélt az adókból befolyó pénzek átláthatóságában. Míg 2010-ben 96 százalékról nem tudtak véleményt mondani a megfelelő törvényi háttér és dokumentumok hiányában, addig 2011-re 33 százalékról, a 2012-es költségvetésben pedig 26 százalékot nem tudott véleményezni az ÁSZ.

Ne azért büntessen az ellenőr, hogy legyen keresete

Központosított bevételek lesznek a bírságokból származó bevételek – mondta Domokos László. Fontos lépésnek nevezte a döntést. Ahogy fogalmazott: ne azért bírságoljanak az ellenőrök, mert nekik ettől függ a keresetük.

Nem reális megtakarítással számolnak a Széll Kálmán tervben

550 milliárd forintos megtakarítást említ előirányzatként a 2012-es költségvetésben a Széll Kálmán terv. 388 milliárd forintról azonban egyáltalán nem tudott véleményt mondani a Számvevőszék. Újságírók kérdésére válaszolva az elnök hangsúlyozta: Ez nem azt jelenti, hogy ezzel az összeggel nem tud elszámolni a kormány.

Sok esetben nem megalapozott az adóbevételi irányzat

Becker Pál, főigazgató szerint azt az adóbevételi irányzatot tekinthetjük megalapozottnak, ami mögött konkrét számítások vannak, azonban elmondása szerint legtöbbször nem beszélhetünk megalapozottságról.  Az adónemek közül magas kockázatúnak értékelte a társasági adót, ahol a 2012-es előirányzat 356 millió forint, 100 millió forinttal több, mint az idei. Komoly problémának nevezte a játékadó 82 milliárd forintos előirányzatát. Kijelentését azzal indokolta, hogy az elmúlt időszakban csökkentek a játékgépekből származó bevételek. Emellett nem tartja reálisnak az internetes fogadások megadóztatásából várt 30 milliárd forintos bevételt sem.

A bejegyzés trackback címe:

https://generalpublic.blog.hu/api/trackback/id/tr163302996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása