Hirdetés

Csatlakozz hozzánk


Hirdetés

Hirdessen a General Public blogon!

Árainkról érdeklődjön a marketing@generalpublic.hu e-mail címen.

Kiemelt partnerünk:

Több százan feküdtek a földre a Kossuth téren

2011.10.17. 20:48 Faigl Zoltán

Több száz tüntető feküdt a földön hétfőn délután, a Kossuth téren, így tiltakozva a szabálysértési törvény tervezett módosítása ellen. A tervezet szerint pénzbírsággal, vagy elzárással sújtanák azokat, akiket hat hónapon belül kétszer rajtakapnak, hogy közterületen élnek, illetve ingóságaikat ott tárolják.

 

Tarlós István főpolgármester levelében - melyet a Fővárosi Közterület-felügyelet által szervezett szakmai fórumon olvastak fel - azt írta: Amíg a szociális munkások látnak esélyt az utcán élő egyes ember gondjainak megoldására, "addig nem kezdeményezünk rendészeti fellépést". 

 

Továbbra sem lehet az utcán élni

A főpolgármester hangsúlyozta: továbbra sem lehet a budapesti aluljárókban élni és aludni. Tarlós szerint a tavaly indított társadalmi megbékélés program lehetőséget adott a helyzet javítására, de - ahogy fogalmazott - "korántsem mondhatjuk, hogy a probléma megoldódott". Ahogy a múlt télen, most is elkötelezett vagyok a probléma humánus megoldásában - tette hozzá. A főpolgármester azt írta: a belügyminiszterrel együtt azon dolgozik, hogy ezen a télen már ne lehessen férőhelyhiányra vagy a szociális szállókon uralkodó elfogadhatatlan viszonyokra hivatkozni.



 

Nyáron még nem a büntetés volt a cél

Egy korábbi cikkünkben a hajléktalanok pénzbírsága kapcsán Szabó Mihály, a Fővárosi Közterület-felügyelet általános igazgatóhelyettese azt nyilatkozta, hogy elsősorban nem a büntetés a cél. Akkor reális célkitűzésnek nevezte az intézkedést. Korábban Matláry Ferenc, a Menhely Alapítvány diszpécsere a General Public-nak azt mondta: télen száz százalékos a hajléktalanszállók kihasználtsága, de még így is megközelítőleg ezerkétszáz ember kényszerül az utcára.Nyár óta ez a szám nem csökkent.

Még nincs meg a pénz az elhelyezésre

A Budapesti Hajléktalanügyi Konzorcium vezetői szerint jelenleg még nincs meg az a pénz, amellyel biztosíthatnák a hajléktalan emberek téli ellátását - tájékoztatta az MTI-t Győri Péter és Vecsei Miklós.Közlésük szerint jelenleg nem megoldott az utcai segítő szolgálatok január 1-jét követő finanszírozása, a tél közepén leállhatnak ezek a segítő szervezetek. Jelenleg nem látható, hogy az elkövetkező hónapokban mikor nyílnak meg új férőhelyek, a meglévő szállások Budapesten már most tele vannak.

Hajléktalan bűnözés?

Az országgyűlés hétfői ülésén Steiner Pál szocialista képviselő felidézve két hajléktalan közelmúltbeli halálát, arról beszélt, hogy a főváros "omnipotens főpolgármestere" egy közelmúltbeli mindenkit megdöbbentő bűncselekmény-sorozatra hivatkozva megalkotta a hajléktalan bűnözés fogalmát, és erre építve olyan intézkedéseket tett az ombudsmani felhívás ellenére, amelyek alkotmányos jogaikban korlátozzák ezeket a szerencsétlen sorsú embereket.Végzetes hibának nevezte a szegények és a törvényeket be nem tartó hajléktalanok összemosását.

Hajléktalan segítség

Kónya Péter, a Szolidaritás Mozgalom alapító tagja elmondta, mennyit jelentett számára, amikor az október 1-i szakszervezeti demonstráción a Clark Ádám téren néhány hajléktalan ember pogácsát és egy zsák ötforintost adott át nekik, mert úgy vélték, ennyivel tudnak hozzájárulni a mozgalom sikeréhez. Kónya kiemelte azt is, hogy egy közösség akkor működik jól, ha tagjai segítik az elesett embereket és nem feledkeznek meg egymásról.

Forrás: MTI
 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://generalpublic.blog.hu/api/trackback/id/tr763310214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása