Hirdetés

Csatlakozz hozzánk


Hirdetés

Hirdessen a General Public blogon!

Árainkról érdeklődjön a marketing@generalpublic.hu e-mail címen.

Kiemelt partnerünk:

A középiskolások 63 százaléka szerint Magyarországon nem lehet tisztességesen meggazdagodni

2011.10.19. 18:04 Faigl Zoltán

A középiskolások több mint fele úgy gondolja, hogy Magyarországon nem lehet tisztességesen meggazdagodni – derült ki az Econventio teszt felméréséből. Emellett a tesztet kitöltő, több mint ötezer diák 58 százaléka szerint ha valamire vinni akarja itthon, meg kell szegnie bizonyos szabályokat – mondta el Kovács Péter, egyetemi doces, az Állami Számvevőszék tárgyalótermében, a szerdai sajtótájékoztatón.

Domokos László, a Számvevőszék elnöke megnyitójában arról beszélt: Nem csak a szakembereknek van szüksége megalapozott pénzügyi tudásra, a pénzügyi jártasság a hétköznapokban is nélkülözhetetlen. Az alapösszefüggések ismerete nélkül nem lehet felelős pénzügyi döntéseket hozni – tette hozzá. A tananyagba be kell építeni a pénzügyi  ismeretek szélesebb szaktudását – hangsúlyozta beszédében az elnök. A program kapcsán már Hoffmann Rózsa, oktatási államtitkár is jelezte részvételi szándékát.

Minden évben lesz hasonló teszt

Sápi Ákos, az Econventio Kerekasztal Közhasznú egyesület elnöke arról tájékoztatott, hogy jövőre is szeretnének hasonló tesztet készíteni a pénzügyi ismeretekről,azonban nem csak szóbeli értékelést adnak majd, hanem kidolgoznak egy skálát, amin számokban mérhető a pénzügyi intelligencia.  A felmérésben egyébként 62 iskola 7697 diákja regisztrált az elektronikus tesztre, és több mint 5800 tanuló ki is töltötte azt.

Fontos a személyes találkozás

Sápi Ákos szerint fontos , hogy ne csak a teszten keresztül, hanem személyesen is találkozzanak a diákokkal, ezért az öt legaktívabb résztvevő iskola tanulói részt vehettek Balatonlellén egy pénzügyi táborban. Az elnök szerint a tábor pozitív motiváció volt a gyerekek számára.

Sokaknak fontosak a pénzügyi ismeretek, de kevesen tájékozottak

Kovács Péter, a Szegedi Tudományegyetem docense a felmérés eredményeiről tartott tájékoztatója során elmondta: A résztvevők 82 százaléka fontosnak tartja a pénzügyi termékekkel, szolgáltatásokkal kapcsolatos információk ismeretét. Beszédében kiemelte, hogy bár  70 százalék érdeklődik a pénzügyi világ hírei iránt, csak felük tartja tájékozottnak magát a témában.

Sok család túlköltekezik

A tanulókat családjuk költségvetéséről is megkérdezték, melyből kiderült, hogy saját családjukban a résztvevők 34 százalékánál megegyeztek a bevételek a kiadásokkal. 31 százalékban a család többet költött, mint amennyi a bevétele volt. A docens érdekességként említette, hogy 5 százalékuk semmit nem tudott családja pénzügyeiről.

Alapvető dolgokkal nincsenek tisztában

Kovács Péter összefoglalta: A középiskolások abszolút nincsenek tisztában azzal, hogy milyen feltételekkel mehetnek nyugdíjba, vagy például, hogy egy tízezer forintos cipő árában mennyi az adótartalom. Kovács szerint a devizahitelek kapcsán sem kielégítő a tudásuk: a kérdésre, miszerint a devizahitel felvétele jelent-e többletkockázatot, vagy nem. A válaszadók közel tíz százaléka nem tudott válaszolni, 71 százalékuk jelölte meg a helyes választ.

Sápi Ákos, elnök újságírók kérdésére azt válaszolta: akkor van értelme a programnak, ha olyan tudást ad át a gyerekeknek, és felnőtteknek, amit a hétköznapokban tudnak hasznosítani.  A General Public kérdésére, miszerint elősegíthetik-e a diákok felnőttként való családi gazdálkodását Kovács Péter azt válaszolta: később javulhat ezáltal a családok gazdálkodási helyzete azonban ez sokára következik be. A docens példaként említett egy, a tesztben szereplő kérdést: Mi a pénzügyi tervezés célja? 20 százalék válaszolta azt, hogy pénzügyi tervezés során a megfelelő biztosítási ajánlatot választjuk ki.

A sajtótájékoztatóról összefoglalót hallhatnak Hétfőn reggel, a Civil Rádió Mankó című műsorában.

A sajtótájékoztatóról készült képek megtekinthetők a www.facebook.com/generalpublic oldalon.

A bejegyzés trackback címe:

https://generalpublic.blog.hu/api/trackback/id/tr573315464

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Tetszik, nem tetszik: Hoffmann Rózsa törvénye átment a kormányon 2011.10.26. 13:51:53

Az MTI tájékoztatása szerint a kormány jóváhagyta a köznevelési törvény tervezetét. A javaslat a tervek szerint október végén-november elején kerül az Országgyűlés elé, az új törvény pedig 2012-től lép életbe. 3 éves kortól kötelező lesz az óvoda, a ta...

Trackback: Tetszik, nem tetszik: Hoffmann Rózsa törvénye átment a kormányon 2011.10.26. 13:51:53

Az MTI tájékoztatása szerint a kormány jóváhagyta a köznevelési törvény tervezetét. A javaslat a tervek szerint október végén-november elején kerül az Országgyűlés elé, az új törvény pedig 2012-től lép életbe. 3 éves kortól kötelező lesz az óvoda, a ta...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása