Hirdetés

Csatlakozz hozzánk


Hirdetés

Hirdessen a General Public blogon!

Árainkról érdeklődjön a marketing@generalpublic.hu e-mail címen.

Kiemelt partnerünk:

Megoldódhat a hajléktalankérdés – Kocsis Mátéval tárgyalt a Város Mindenkié

2011.11.24. 09:47 Faigl Zoltán

A lakhatáshoz való jog nem „ingyenlakást” jelet, hanem, hogy a rászorulók támogatott lakásokban élhessenek – mondta a Város Mindenkié Csoport a Kocsis Mátéval folytatott két órás tárgyaláson. A heves vita során mindkét fél egyetértett abban, hogy a jelenlegi rendszer konzerválja, nem pedig felszámolja a hajléktalanságot. A Csoport szerint olyan törvényekre van szükség, amelyek megoldás keresésére sarkallják a felelős szerveket.

Kocsis Máté, hajléktalanügyi referens továbbra is a rendészeti intézkedést tartja megoldásnak. A tárgyalás során úgy vélekedett, hogy a lakhatáshoz való jog törvénybe foglalása visszaélésekre adna lehetőséget.

 

 

Magyarország külön utakon jár

A Csoport példaként említette a számos európai országban már régóta működő – úgynevezett Első Lakhatás Programot, mely az ellátórendszer kiiktatásával juttatja lakhatáshoz az utcán élő embereket, pusztán rászorultság alapján. Szerintük a józsefvárosi Lélek program azért rossz, mert rendészeti intézkedésekkel párosul, és olyan feltételeket határoz meg – mint a VIII. kerületben minimum öt éve fennálló állandó lakcím – melyeket nagyon kevés rászoruló tud teljesíteni.

Egyelőre marad az elzárás

A napokban elfogadott, a hajléktalan embereket elzárását lehetővé tevő törvénymódosítás ellen korábban már többször is tüntetett a Város Mindenkié, sőt, aktivisták egy csoportja még Kocsis Máté irodáját is elfoglalta. A lakhatáshoz való jog törvénybe iktatásával az állam kötelessége lenne, hogy a rászorulóknak lakhatást biztosítsanak – írják közleményükben, ám egyelőre úgy tűnik, hogy nem helyezik hatályon kívül a módosítást.

Kocsis Máté egy korábbi sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy keményen kell fellépni az utcai hajléktalanság ellen. A nyolcadik kerületi polgármester szerint, ha hagyják, hogy a fedélnélküliek az utcán éljenek, akkor – ahogy fogalmazott – majd azért tüntetnek mert megfagyott több száz ember.

A bejegyzés trackback címe:

https://generalpublic.blog.hu/api/trackback/id/tr603407983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása