Hirdetés

Csatlakozz hozzánk


Hirdetés

Hirdessen a General Public blogon!

Árainkról érdeklődjön a marketing@generalpublic.hu e-mail címen.

Kiemelt partnerünk:

Mindig figyeljünk értékeinkre, a zsebesek nem alszanak (+ VIDEO)

2012.01.12. 13:55 Faigl Zoltán

A csipogó kiskutya árus figyel, a kedvesen mosolygó terítő árus néni takar, a kesztyűt, borotvát, esetleg melltartót kínálók – akiknek nem számít az ár, csak vigyük el a portékát – pedig elvégzik a piszkos munkát. Nagyjából így néz ki egy jól szervezett zsebtolvaj banda – mutatja be a Széll Kálmán teret a BRFK zseblopási alosztályának nyomozója, aki az inkognitó megőrzése miatt neve elhallgatását kérte. Megnéztük, hogyan dolgoznak a tolvajok, és hogyan a rendőrök?

Ez rendkívül sziszifuszi munka, van, hogy egy óra alatt sikerül tetten érnünk valakit, de előfordul, hogy napokon keresztül figyeljük az illetőt, aki ügyetlensége, vagy épp az áldozat éber figyelme miatt nem tudja megcsinálni a balhét – meséli az őrnagy, akivel két napon keresztül magam is részt vettem a megfigyelésben.

A legkönnyebben onnan lehet felismerni a zsebeseket, hogy a táskákat, szatyrokat vizslatják, egyik kezükön általában átvetett kabát van. Ez megfelelő eszköz arra, hogy leplezni tudják tevékenységüket. Ez a klasszikus módszer, de előfordul karon ülő csecsemő, aki kiválóan képes elterelni az ember figyelmét. Míg a gyanútlan áldozat azt gondolja, hogy a gyermeket anyja a kezével tartja, addig többnyire az apróság nem látható pántokkal alaposan az anyukához van rögzítve, így a takarásban lévő kéz zavartalanul kutathat zsebünkben.

A nyomozók többnyire már név szerint ismerik a zsebeseket. Az őrnagy érdekességként említette, hogy az illegális utcai árusítás szorosan összefonódik a zsebtolvajlással, sajnálatos azonban, hogy a tevékenység nem szűnik meg, csak átcsoportosul. A nyomozó szerint, ha egy környéken sikerül visszaszorítaniuk a zseblopásokat, egy újabb helyen jelenik meg megoldásra váró ügy.

Az utóbbi időben elszaporodtak a szórakozóhelyen, étteremben történő zsebelések is. Előbbiekben az úgynevezett emelgetős trükköt vetik be a tolvajok – mondta Trombitás Lajos, a BRFK zseblopási alosztályának vezetője. Ez azon alapul, hogy ittas állapotú egyéneket szemelnek ki, majd barátkozós, emelgetős módszerrel tudják kilopni a farzsebben elhelyezett értéktárgyakat - meséli az őrnagy.

A már jól ismert szakítós módszer – amikor az áldozat nyakából egyszerűen kiszakítják az ékszert - már nem elterjedt, helyette azonban az árusok melltartót, sálat kínálnak, és használják fel azokat a figyelemelterelés eszközeként. A portékát az áldozatok elé próbálják, így kapcsolják ki a nyakukból az ékszert. De számtalan módszer létezik az említetteken kívül is: a mozgólépcsőn, tömegközlekedési eszközökön elkövetett lopások, a sorban állás közbeni, vagy az áldozat meglökésének trükkje. A zsebesek célja, hogy figyelmünket minél jobban megosszák, eltereljék, így zavartalanul végezhetik munkájukat.

A nyomozók pedig – amikor nem is számítanánk rájuk – ott vannak a tereken, és figyelnek. A rendőrség ennek ellenére azt javasolja, legyünk éberek: Rendkívül nagy terhet ró az alosztály munkatársaira a magas esetszám – mondta el az alosztályvezető.

Ha kíváncsi, hogy működnek a zsebes bandák, nézze meg videónkat is!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://generalpublic.blog.hu/api/trackback/id/tr383539989

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása