Hirdetés

Csatlakozz hozzánk


Hirdetés

Hirdessen a General Public blogon!

Árainkról érdeklődjön a marketing@generalpublic.hu e-mail címen.

Kiemelt partnerünk:

Egy újabb BKV história

2011.10.21. 15:18 Faigl Zoltán

Egyre többször találkozni a 4-es és 6-os villamosok vonalán hajléktalanokkal, akik koszos öltözékben, orrfacsaró szagot árasztva magukból utaznak az említett járaton. A főváros vezetése már felvette a harcot a fedél nélküliekkel, ám úgy tűnik, csak az aluljárókban illetve a közterületen élőkkel. A BKV közleményében azt írja, emelni fogják az ellenőrzésben résztvevő közterület-felügyelők létszámát a hasonló esetek visszaszorítása érdekében.

A BKV Figyelő blog bejegyzése szerint azonban az ellenőrök gyakran tesznek különbséget az utasok között – a jogtalanul utazók javára. Az oldal egy az ellenőri intézkedést kifogásoló utas levelét tette közzé, melyben azt írja: Az ellenőrök a bűzlő hajléktalanok és a félelmet keltő kinézetű emberek mellett elsétáltak, amikor pedig ezt szóvá tette kéretlen, fenyegető szavakkal illették őt.

A teljes levél megtekinthető: Itt

Csökkent a jogtalanul utazók száma

A közleményükben a közös ellenőrzés pozitív hozadéka ként említik, hogy immár a zsebtolvajok, rongálók, randalírozók sem garázdálkodhatnak büntetlenül. Július 4-e óta tart a Budapesti Közlekedési Központ, a BKV és a  Fővárosi Közterület-felügyelet közös ellenőrzése. Az azóta eltelt több mint három hónapban egyértelműen bebizonyosodott, hogy jelentős mértékben csökkent a BKV Zrt. járműveit jogtalanul igénybe vevők száma - írják.

Joguk van, gusztusuk nincs

A közterület-felügyelők hatósági személynek minősülnek, így joguk van akár erőszak alkalmazásával is leszállítani az utazási feltételeket megsértő, például a szennyezett ruházatú, vagy az utasokat zavaró személyeket, ám a jog kevésnek bizonyul. Mivel emberekről beszélünk, aligha van gusztusuk hozzáérni egy koszos, büdös, és ki tudja milyen betegségeket hordozó emberhez. Konkrét példaként említhető egy utas által elmesél eset: a villamosra szállva megcsapott a járművön terjengő bűz, így amikor megláttam az ellenőröket, gondoltam, hogy majd letessékelik a csövest – meséli az egyik utas. Azonban mivel az ellenőr többszöri felszólítása után kéretlen szavakkal illette az ellenőrzést végző hölgyet, így ő tehetetlenül tovább haladt a járművön.  

 

Mindenkinek van lehetősége tisztálkodni

Egy korábbi cikkünkben már szó esett a Máltai Szeretetszolgálat Vágány utcai hajléktalanszállójáról. Az interjú során Kenesey Balázs, a Máltai Vonat intézményvezetője elmondta: A hajléktalanoknak is van lehetősége az emberhez méltó életkörülményekre, de sokan mégis az utcát választják élőhelyüknek.  A vezető kitért arra is, hogy a szállón lakók minden este kapnak szappant és tiszta törölközőt, így van lehetőségük tisztálkodni.

A General Public megkeresésére a BKV úgy reagált: mindhárom együttműködő szervezet véleménye az, hogy lényegesen emelni kell a programban részt vevő közterület-felügyelők számát. Bíznak abban, hogy a közterület-felügyelők fokozott jelenléte garantálja majd az említett esetek megszűntét, vagy előfordulásuk jelentős mérséklődését. Hogy ez mikor következhet be, arra hivatalos válasz nincs. Addig is marad a délutánonként már jól megszokott tömeg, és a megszokhatatlan, furcsa mód „Combino-szagként” nevezett bűz.

A bejegyzés trackback címe:

https://generalpublic.blog.hu/api/trackback/id/tr703320132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

don piano 2011.10.21. 16:52:59

Mondjuk lehetséges, hogy nem egy lassan két évvel ezelőtti levél beidézése a legszerencsésebb dolog.

Faigl Zoltán 2011.10.21. 17:18:15

@don piano: nem az a lényeg hogy mikor,hanem hogy történtek ilyen dolgok, és ezt nem lehet szó nélkül hagyni... Ugyanakkor mostanában is hallani ilyen eseteket..sajnos
süti beállítások módosítása