Hirdetés

Csatlakozz hozzánk


Hirdetés

Hirdessen a General Public blogon!

Árainkról érdeklődjön a marketing@generalpublic.hu e-mail címen.

Kiemelt partnerünk:

Rendőrökkel lakhatnak majd a hajléktalanok

2011.12.10. 00:44 Faigl Zoltán

Tüntetők zavarták meg Tarlós István, főpolgármester, Pintér Sándor, belügyminiszter, Bácskai János ferencvárosi polgármester és Pető György a Fővárosi Közterület-felügyelet vezetőjének épületbejárását, a IX. kerületben. A demonstrálók börtönszállóról vélekednek, Tarlós nem érti, miért tüntetnek a hajléktalanszálló bővítése ellen.

A politikusok látogatását a meghívott vendégek mellett körülbelül negyven fő várta, a „Hol a szociális miniszter?” és a „Nem akarunk börtönszállót” feliratú transzparensekkel  – derül ki a Város Mindenkié, General Public blognak küldött közleményéből. A csoport mellett a környéken lakók is tiltakoztak. Ők hajléktalanszállót nem szeretnének a környékre, az aktivisták pedig az épületben fellelhető előállító helységeket, és a rendőrségi iroda létrehozását nehezményezte.

„Megáll az ember esze, hogy az ellen tüntetnek, hogy több százmilliós ráfordítással a szerencsétlen sorsú embereket visszavezessük a társadalomba” – reagált Tarlós István a csoport akciójára. A főpolgármester azt mondta, fogalma sincs, a tüntetők egy része miért tartja börtönnek a szállókat, miközben az ott tartózkodó hajléktalanoknak orvosi szobát, ellátást és biztonságot nyújtanak.

Bár a Város Mindenkié aktivistáit nem engedték be a hivatalos bejárásra, Tarlós és Pintér felajánlották a tüntetőknek, hogy tekintsék meg az intézményt, az aktivisták ezt feltételhez kötötték: azt kérték, hogy a belügyminiszter és a főpolgármester személyesen vezesse körbe őket. Véleményük szerint az épület tervrajzán világosan látszanak az előállító helységek és a rendőrségi irodák. A főpolgármester nem tagadta ezek létrehozását, melyet azzal indokolt, hogy sok otthontalan panaszkodik, a szállókon őket ért verésekre, rabolásokra. „Nem a külvilágot védjük meg a hajléktalanoktól, hanem őket egymástól” – jegyezte meg Tarlós.

A Város Mindenkié közleményből az is kiderül, hogy a csoport elutasítja azt az állítást, hogy a rendőri jelenlét a belső erőszak megfékezésére szolgálna. Pintér Sándor belügyminiszter azt mondta, rendet ígértük az országban, a fővárosban, ez velünk szemben elvárás. Hozzátette: érvényt fognak szerezni a törvénynek, hogy ne fordulhasson elő a Csepeli eset, ahol a hajléktalanok a saját szabályaik szerint éltek, kirabolták egymást és megöltek egy egész családot.

A Város Mindenkié csoport úgy véli, hogy az Aszódi utcai épületben vélhetően Magyarország első, kifejezetten fedélnélküliek bebörtönzésére létrehozott intézménye fog működni. A rendőrség becslései szerint Budapesten körülbelül ezer hajléktalan van, tény azonban, hogy a most felújított, illetve bővített szállókon 450 embernek tudnak férőhelyet biztosítani.

Forrás: budapest.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://generalpublic.blog.hu/api/trackback/id/tr203452518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása