Hirdetés

Csatlakozz hozzánk


Hirdetés

Hirdessen a General Public blogon!

Árainkról érdeklődjön a marketing@generalpublic.hu e-mail címen.

Kiemelt partnerünk:

Zöldbe borult a Műegyetem rakpart

2011.09.18. 23:29 Faigl Zoltán

Több mint negyvenezer ember gyűlt össze vasárnap a Zöld Pardon bezárása elleni demonstráción, a Műegyetem rakparton. A tüntetésen idősek és fiatalok egyaránt tiltakoztak a szórakozóhely bezárása ellen. A XI. kerületi önkormányzat csütörtökön dönt a szórakozóhely közterület-használati kérelmének meghosszabbításáról.

Kővári Zsuzsanna, a Zöld Pardon tulajdonosa elmondta, fél év után múlt héten, csütörtökön tudott tárgyalni az önkormányzattal, ahol azon kívül, hogy az önkormányzat kitart eddigi álláspontja mellett – miszerint a döntés hátterében kizárólag a környéken lakók nyugalmának védelme áll – nem tudott meg érdemi információt.

X-akták

A szórakozóhely tulajdonosa a General Public Blog kérdésére válaszolva azt mondta: „Amikor az önkormányzatnál jártam, az aktánkat üresen találtam, pedig a közlemény szerint több száz lakossági bejelentés érkezett”. Az index.hu hírportálon megjelent hír szerint Rétvári Bence országgyűlési képviselő ígéretet tett 2010-es választási kampányában a Zöld Pardon bezárására, így több tízezer ember akarata sem érdekli – mondta a tulajdonos. Hozzátette: Ez nem csak a fiatalokról szól, ez egy fontos kulturális ügy.
A helyszínen a szórakozóhely aktivistái aláírásokat gyűjtöttek, melyet nem hivatalos forrás szerint több tízezren is szignózhattak.

Hírességek is demonstráltak

Több magyar zenész is letette voksát a Zöld Pardon mellett, Novák Péter, Ganxta Zolee és a kartel és Nagy Feró is felszólalt a tüntetésen. Novák Péter, a Kimnovak zenekar egykori tagja szerint nem szabadna a demokráciának az alapvető szabályait kijátszani. Nagy Feró, a Beatrice zenekar frontembere arról beszélt, hogy a társadalom felelős azért, hogy az efféle helyeket be lehet zárni. Véleménye szerint a társadalomnak toleranciával kellene tűrnie, hogy egy európai színvonalú városban a kulturális élet részét képezik a szórakozóhelyek. Kitért arra is, hogy a Zöld Pardonon kívül ilyen ifjúsági szórakozóhely nincs Budapesten. A hírességek abban mindannyian egyetértettek, hogy egy ilyen színvonalú szórakozóhelyet bezárás helyett államilag kellene támogatni.

Nem csak a fiataloknak fontos az ügy

Fiatalok és idősek karöltve sétáltak a Műegyetem rakparton. Kérdésünkre válaszolva mindannyian a biztonságos és kulturált szórakozás lehetőségét emelték ki a ZP kapcsán. Akadtak idősebbek, akik már a kezdetek óta rendszeres látogatói a szórakozóhelynek, ők példátlannak nevezték azt a színvonalbéli fejlődést, amit a Zöld Pardon működése alatt tapasztaltak. A kezdetekben eső esetén a sárban dagonyáztunk a koncerteken, manapság ezzel szemben a hely teljes területe faburkolattal ellátott, így lehetőségünk van egy normális szabadtéri helyen szórakozni – mondja az egyik demonstráló.

Élhető Budapestet mindenkinek

Olyan fővárost szeretnénk, ahol a szabadság és a nemzettudat nem kizárja, hanem kiegészíti egymást – áll a Szabad Nemzet Egyesület Budapestért szervezet célkitűzései között. Elszaszer Tibor Csörsz a szervezet képviselője elmondta: a városban hiányoznak azok a terek, ahol lehetne közösségi életet folytatni. A képviselő szerint rengeteg olyan szórakozóhely van Budapesten, mely lakóházak alatt működik. Elmondása szerint azok sokkal zavaróbbak, mint a Zöld Pardon. Az önkormányzat közleménye szerint a környéken lakók türelme elfogyott. Kővári Zsuzsanna, a ZP tulajdonosa azt mondta: további működésük esetén hajlandóak lennének zajvédő falakat építeni, hogy a lakók és a szórakozni vágyók igényeit is ki tudják elégíteni.

A demonstrációról készült összeállítást, valamint a tulajdonos és a hírességek nyilatkozatait szerdán 19 órától a Civil Rádió Merítés című műsorában hallhatják.

A demonstráción készül további képek megtekinthetők: http://facebook.com/generalpublic

A bejegyzés trackback címe:

https://generalpublic.blog.hu/api/trackback/id/tr73237269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása