Hirdetés

Csatlakozz hozzánk


Hirdetés

Hirdessen a General Public blogon!

Árainkról érdeklődjön a marketing@generalpublic.hu e-mail címen.

Kiemelt partnerünk:

Magyarországot is elérte a Világforradalom

2011.10.15. 22:31 Faigl Zoltán

Kevés résztvevővel, ám nagy lelkesedéssel indult szombaton délután 15 órakor a Deák Ferenc téren a Világforradalom a Valódi Demokráciáért elnevezésű mozgalom. Megközelítőleg kétszázan gyűltek össze a téren, ahol elkészítették transzparenseiket és beszélgettek olyan ötletekről, mint a nonprofit bankrendszer létrehozása, és a magyar termékek minőségének javítása, tudatos fogyasztása.

Benyik Mátyás, szervező a General Public kérdésére azt mondta: A szombati megmozdulás összefüggésben van azzal a forradalmi mozgalommal, ami az arab tavasszal kezdődött, a spanyol, illetve görög megmozdulásokkal folytatódott, legutóbb pedig Amerikában, a Wall Street elfoglalásával jelezte a változás szükségességét. A demonstráció keretében 90 ország több mint ezer városában egyidejűleg vonulnak utcára, most Magyarországon is.

 

Minden ember hátrányos helyzetben van

Ma minden ember hátrányos helyzetben van. Aki gazdag azért, mert nem tapasztalja meg a valódi életet, aki szegény pedig azért, mert gazdagságra vágyik, és nem jön rá arra, hogy ettől nem lesz jobb – így vélekedett Szennai Katalin, tüntető. Elmondása szerint a pénz helyett az összefogás és a szeretet lehetne a fő hajtóerő. Hozzátette: Ezekből ugyan nem lehet megélni, de élni igen. Az öt szakmával bíró munkanélküli lány érzelmektől túlfűtötten úgy nyilatkozott: Minden ember értékes. Értékesebb annál, minthogy minden nap bejárjon dolgozni azért, hogy legyen egy „doboza” ahova hazajár aludni.

Itt a helye mindenkinek

A kerekasztal beszélgetésen Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke is részt vett, akinek neve összeforrt a néhány hete megrendezett D-day elnevezésű tüntetéssorozattal, melyről a General Public is beszámolt. Az elnök hangsúlyozta: itt a helye mindenkinek, akit érdekel, hogy merre tartunk, és mi lehet a reális cél a gazdasági és társadalmi folyamatokat figyelembe véve.

Részvételi demokráciát szeretnének

Benyik Mátyás, szervező elmondta: még nehéz megmondani mi lesz a megmozdulás végeredménye. Elmondása szerint ez egy kezdeményezés arra, hogy változzanak a jelenlegi viszonyok. Sokan elégedetlenek, növekszik a szegénység – mondta. A szervező szerint részvételi demokráciára lenne szükség képviseleti demokrácia helyett, ami azt jelenti, hogy a civilek is részt vehetnek a döntések előkészítésében és meghozatalában. Benyik Mátyás felhívta a figyelmet arra, hogy jelenleg nincs intézményesült kapcsolat a nem rég megalakult Szolidaritás mozgalommal, de szeretnék, ha a későbbiekben összeolvadnának egy nagy megmozdulássá.

A Világforradalomról készült képeket megtekinthetik a http://facebook.com/generalpublic oldalon.

A megmozdulásról összeállítást hallhatnak október 19-én, Szerdán, a Civil Rádió Merítés című műsorában.

A bejegyzés trackback címe:

https://generalpublic.blog.hu/api/trackback/id/tr493305902

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Tényleg kitört a Világforradalom 2011.10.17. 11:02:35

A világ 1500 városában – köztük Budapesten – tüntettek a valódi, emberközpontú demokráciáért, a válság miatti elszegényedés, a bankárok és a politikusok ellen, akiket azzal vádolnak, hogy a rossz kormányzással tönkretették a gazdaságot és m...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása