Hirdetés

Csatlakozz hozzánk


Hirdetés

Hirdessen a General Public blogon!

Árainkról érdeklődjön a marketing@generalpublic.hu e-mail címen.

Kiemelt partnerünk:

Szorul a hurok az Artisjus nyakán

2011.11.21. 19:03 Faigl Zoltán

Az Artisjus működésének teljes átvilágítására készül a Magyar Zenész Bázis. A szervezet oldalán megjelent közlemény szerint az elmúlt évek jogdíj beszedését és felosztását szeretnék megvizsgálni. Azt írják: elegünk van már abból, hogy évek óta nem történik érdemi változás a hazai alkotók, zenészek lehetőségeinek terén. Véleményük szerint ez a helyzet az üzleti alapú zenei cenzúra, és az Artisjus jogkezelésének elavultsága és igazságtalansága miatt alakult ki.

A Magyar Zenész Bázis programjában élesen bírálja az a Jogvédő Iroda működését. Szerintük az egyesületi forma ellenére antidemokratikusnak látszó módon működik. E kijelentést arra alapozzák, hogy a mintegy nyolcezer jogosult szerzővel szemben látszólag egy szűkebb szerzői kör mentén születnek a döntések. Céljuk, hogy átláthatóvá és igazságossá tegyék a Magyar Szerzői Jogvédő Iroda működését.


Működési költség helyett több jogdíjat szeretnének

A közleményben szerepel, hogy optimalizálni szeretnék a kiadásokat, ugyanis az Artisjus százötven főt foglalkoztat, akiknek munkabérét a jogdíjakból befolyt összegből finanszírozzák. Szerintük kisebb létszámmal többet lehetne fordítani a kifizetendő jogdíjakra.

Kiborult a bili

Magyarországon százmillió, de tizenhárom forint is lehet egy-egy előadó jogdíja, ezt pedig sokan nehezményezik a zenei iparban. Sok kérdést vet fel a téma: ki, mennyit és miért kap. Sok előadó nem érti a jogdíjjak felosztásának rendszerét. Ennek hangot adott Lányi Lala, a Magyar Zenész Bázis alapítója. Bródy János, az Artisjus elnöke a törvényes és jogszerű felosztási rendet támadásával vádolta meg a Zenész Bázis alapítóját egy az RTL klubnak adott interjú után.

Hogy mi lesz ennek a jogdíj mizériánk a vége, még nem lehet tudni. Az azonban bizonyos, hogy rendkívül sok előadót érint a téma.

Forrás: zeneszbazis.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://generalpublic.blog.hu/api/trackback/id/tr143401729

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása