Hirdetés

Csatlakozz hozzánk


Hirdetés

Hirdessen a General Public blogon!

Árainkról érdeklődjön a marketing@generalpublic.hu e-mail címen.

Kiemelt partnerünk:

Megszólal az ország pénzügyi lelkiismerete

2011.11.29. 13:09 Faigl Zoltán

Az általánossá vált bizalomvesztés idején is megőrizte a társadalom bizalmát az Állami Számvevőszék – mondta Mezey Barna, az ELTE rektora kedden, az egyetem és a Számvevőszék konferenciáján. Király Miklós, dékán az ország pénzügyi lelkiismeretének nevezte a vizsgálószervet. 

DSC01154.jpg

Az Eötvös Lóránt Tudomány Egyetem épületében tartott konferencián a rektora hangsúlyozta az Állami Számvevőszék szerepét, mely –ahogy fogalmazott - a történelem során mindig helytállt. Kitért arra is, hogy az idei évben olyan változások mentek végbe, melyek a Számvevőszék szerepét erősítik. Mezey azt mondta: a mai társadalomban általánossá vált a bizalomvesztés, de ennek ellenére az Állami Számvevőszék megőrizte az emberek bizalmát.

„Példaértékű a működésünk”

Domokos László, a Számvevőszék elnöke köszönetét fejezte ki az egyetemnek. Büszkén állíthatom, hogy a száznegyven éves működésünk alatt az ÁSZ minden körülmények között megőrizte függetlenségét – mondta az elnök. Hozzátette: az Állami Számvevőszék működése minden szerv számára példaértékű lehet.

DSC01158.jpgAz ÁSZ az ország pénzügyi lelkiismerete

Király Miklós az egyetem állami és jogtudományi karának dékánja a Számvevőszék pénzügyi válság idején felértékelődő szerepére hívta fel a figyelmet. Ahogy fogalmazott, ÁSZ az ország pénzügyi lelkiismerete. A dékán kiemelte, hogy a vizsgált tranzakciók egyötödénél megsértették a közbeszerzési szabályokat. Példaként említette a Bodrogkeresztúri kilátót, mely negyven centiméter magas, és 39 millió forintos uniós támogatást hívtak le az építéséhez. Király Miklós szerint az Európai Számvevőszéknek jogot kellene biztosítani arra, hogy a tagállamok pénzügyeit is vizsgálhassa.

Révész T. Mihály címzetes egyetemi tanár a Számvevőszék létrejöttét és első évtizedeit egy prezentáció keretében mutatta be, mely az 1800-as évekig nyúlik vissza. A beszédet követően Csapodi Pál főtitkár, az ÁSZ elmúlt két évtizedéről tartott előadást. Az újkori Számvevőszék abban különbözik más szervektől, hogy a végrehajtó hatalomtól függetlenül vizsgálja a közvagyont – mondta a főtitkár.

Nincs rend a jogalkotásban

A konferencia második felében a szabályosság és szabálytalanság közigazgatási fogalmáról beszélt Nagy Marianna, egyetemi docens. Az esetek nagy többségében nincs pontosan definiálva a szabálytalanság fogalma - mondta. Nagy Marianna szerint nincs rend a közjogi jogalkotásban, de hozzátette: minden finomítás az eredményességet javítja.

Borús gazdasági helyzet jöhet

Dr. Pulay Gyula, főigazgató a Számvevőszék költségvetési kockázatok feltárásában vállalt szerepéről beszélt: a 2006-os túlköltekezés megmutatta, hogy az Állami Számvevőszék véleményezési jogosultsága nem voltDSC01167.jpg elegendő – mondta. A főigazgató szerint ezért jöttek létre azok a törekvések, melyek elősegítették a költségvetési törvényjavaslat makrogazdaság kockázatainak elemzését. Pulay szerint, ha az exportpiac visszaesése és a háztartások fogyasztásának további mérséklődése egyszerre következik be, borús gazdasági helyzetnek nézünk elébe. A jövő évi költségvetésben a Számvevőszék tartalékolást javasolt – mondta a főigazgató.

Domokos László bejelentette, hogy az ÁSZ állami szervekkel írt alá együttműködési megállapodást a korrupció visszaszorítására. Előadása során kiemelte, hogy az ország sokkos állapotba került gazdasági szempontból. Látható, hogy a válság nem csak veszély, hanem lehetőség is, hogy egy reális fejlődőképes társadamat teremtsünk magunknak - zárta beszédét az elnök.

A konferencián készült képek elérhetők: http//facebook.com/generalpublic

A bejegyzés trackback címe:

https://generalpublic.blog.hu/api/trackback/id/tr443421871

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása