Hirdetés

Csatlakozz hozzánk


Hirdetés

Hirdessen a General Public blogon!

Árainkról érdeklődjön a marketing@generalpublic.hu e-mail címen.

Kiemelt partnerünk:

Saját lakásukat bérelhetik a devizahitelesek

2011.08.11. 20:19 Faigl Zoltán

Eladhatnák a banknak, majd visszabérelhetnék lakásukat a bajba jutott devizahitelesek – mondta el Gresa István, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese. A hitelintézet csütörtökön tartott sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a bank idén októberben egy saját ingatlanközvetítő cég elindítását tervezi, mely átmeneti segítséget nyújthatna a bajba jutott devizásoknak.

A vezérigazgató-helyettes elmondta: A bankcsoporton belül létrejövő ingatlanforgalmazó cég várhatóan úgy működik majd, hogy piaci áron megveszi az ingatlant a bajba jutott adóstól, az ügyfélnek pedig bérleti joga lesz rá, de előre megállapodhatnak abban is, hogy visszavásárlási lehetőséget kap az ügyfél az ingatlanra.

Aki időt nyer, életet nyer…

Ezzel a lépéssel némi időhöz juthatnak ugyan az adósok, de a valódi problémát nem oldja meg: Ha a bank megvásárolja az adós ingatlanát, az ügyfél egy nagyobb összeghez jut, amiből fizeti a további törlesztést, (ugyan rögzített árfolyamon) valamint a lakásának bérleti díját. Akik eddig fizetésképtelenek voltak, azok is csak addig tudnak majd fizetni, ameddig a lakásukért kapott piaci árból futja. De így legalább időt nyernek a kilakoltatásig. Aki időt nyer, az pedig életet nyer.

 

 

Nem csak a svájci frank az oka

Gresa István szerint egy ilyen cégre azért is szükség lesz, mert az ingatlantulajdonosok mostani gondjainak csak egyik oka a svájci frank szárnyalása, de ebben közrejátszhat az ügyfél esetleges tartós munkanélkülisége, és természetesen az ország általános gazdasági helyzete. Felvetette azt is, hogy az OTP ezen új cége az ingatlantulajdonossal az adott ingatlan közös értékesítésén is gondolkodhat, ráadásul ez a társaság olyan ingatlanok eladást is intézheti, amelyekre nem lakáscélú jelzálogkölcsönt vettek fel, hanem adott esetben fogyasztási hitel fedezetéül szolgált, mivel például a hitelfelvevő másik ingatlanban lakik.

Senki nem kerülhet az utcára

"Senki sem veszítheti el a lakását, csak az, aki nem kíván együttműködni a bankkal a probléma megoldása érdekében" - hangsúlyozta az OTP vezérigazgató-helyettese.
A banknak nem célja a lakások elárverezése, olyan megállapodásra törekszenek az OTP-nél, amelynek keretében a bank is vállalja a terhek egy részét. Akik viszont nem működnek együtt, azokkal a bank nem tud mit kezdeni, marad a bírósági végrehajtás" - fűzte hozzá Gresa István.

 Forrás: MTI

A bejegyzés trackback címe:

https://generalpublic.blog.hu/api/trackback/id/tr343146811

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az önmérséklet hiánya 2011.08.12. 15:18:54

Pár napja hallgattam a Kossuth rádióban egy elemzőt, a svájci frankos hitelekről beszélt, hogy mikor vették fel az emberek zömében, milyen motivációkkal, feltételekkel, összegek, futamidők, stb., stb., a csapból is ez folyik. Sajnos. A frank árfolyama ...

Trackback: Frankválság: megoldás helyett cirkusz 2011.08.12. 11:44:29

Szijjártó Péter, a kormányfő magyar hangja annyira elégedett az államadósság miatt bűnbakokat kereső parlamenti albizottság munkájával, hogy hasonlót szeretne felállítani a devizahitelek elterjedésének ügyében is. Szerinte az előző kormány súlyos bűnt ...

Trackback: Bajban a frankhitelesek: lenne jobb megoldás a fixált árfolyamnál? Kinek érdemes élnie vele? 2011.08.12. 08:21:26

A svájci frank árfolyama az egekben, a devizahitelesek törlesztése soha nem látott és korábban nem gondolt összegű. A megkérdezett illetékesek és szakértők leggyakoribb válasza, hogy nincs mit tenni, ki vagyunk szolgáltatva az európai ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

köménymagleves 2011.08.12. 00:51:55

Az otpt vagy barmilyen mas a tozsden szereplo bankot egy dolog erdekli, minel tobb kuncsaft, minel tobb, hoszabb idore lekotott ugyfel. Hivhatjuk lakasmentesnek, de attol meg a vezerkar hajt a bonusara... Atmeneti segitseg = meg alairsz husz evet.

Blogger Géza 2011.08.12. 04:37:37

Hát valamit valamiért, de még talán így is vonzóbb, hogy ottmaradhatsz a lakásodban, nem árverezik el a fejed fölül. Túl sokan hitték el, hogy képesek saját erőből összehozni egy saját tulajdonú lakást, holott a többség erre csak bújtatott devizaspekuláció (értsd, a CHF árfolyam ott marad, ahol volt, vagy alig emelkedik") segítségével volt képes. Sajnos most egy generációnak meg kellett tanulnia, mit is jelent a nem fedezett árfolyamkockázat, és a tanulópénz elég magas. Végül is visszaáll az a természetes állapot, hogy ez a réteg a havi cash flowja alapján valójában csak arra képes, hogy bérlakásban éljen, belátható időn belül nem tud 100%-osan saját tulajdonú lakást összehozni. Welcome to the real world, Neo.

Kiszámoló · http://kiszamolo.hu/ 2011.08.12. 07:20:14

@köménymagleves: Azért kell a lakásmentés, meg mindenféle megállapodás, mert akkor nem számít hivatalosan bedőlt hitelnek (egyébként az, ha 90 napig nem fizetik), így nem kell rá céltartalékot képezni, ami rengetegbe kerül a banknak.

Ezért találták ki a "hitelmentő csomag"-okat is.

Mindegy, akkor is segítség.

Bali01 2011.08.12. 07:42:05

nem értem.
Megveszi a Bank,eddig stimt,piaci áron ez megint oké,bár mi a piaci ár,és mi van akkor ha a tartozás jelenlegi egyenlege mondjuk 15 egység,a lakás piaci értéke meg csak 10?
Piaci érték gondolom az amennyiért jelenleg eladható,véleményem szerint.
Mi lesz a fennmaradó öttel?
ki állpita meg a bérleti díjat,az mihez igazodik?
Milyen mértékben változik?
Nem vagyok érintett,szerencsére egyik OTP-s esetben sem,csak érdekel...
Csak ugyi ha marad mondjuk 5 egység,az gondolom hitelre menne megint,meg ott a bérleti díj havonta,meg a nem kicsi rezsi.
Meg szerződés módosítási díjak,közjegyző..
Sok a kérdés,de végül is kezdeményezés,bár szerintem csak elodázása a dolgoknak.

WildBear 2011.08.12. 08:04:03

Hát ez így baromság: a fizetni nem tudó hitelesnek adjunk még pénzt ?
Ha a lakás ára fedezi a hitelt, akkor egyszerűbb eladnia, és ugyanúgy bérelnie egy másik lakást.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.08.12. 08:49:20

ugy latom, csanyi apank ki kivanja alakitani a hazai berlakas rendszert es termeszetesen uttorokent rogton monopolhelyzetbol akar inditani:-D

nagyon rafkos..

lesz egy csomo lakasa az otp-nek gyakorlatilag ingyen es rogton megvannak a berlok is:-)))

gondolom azert tiltatta le viktorral a devizahitelezest is, mert varhato volt, hogy elobb-utobb valamit tenni fognak a chf-fel, hogy ne menjen az egekbe es ugye 260-270 korul nagyon, nagyon, nagyon, kurvara nagyon megerte volna chf alapu hitelt felvenni..;-)

biohazard 2011.08.12. 09:12:53

A bajba jutott devizahitelesek 90%-ának több a tartozása, mint az ingatlan értéke. Adtak a szarnak egy pofont.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2011.08.12. 09:15:35

az ötlet végülis, elvi szinten nem rossz, de nyilván az otp-vel szemben nincs olyan, hogy túlzott óvatosság.

pláne, hogy a csányi cégcsoport is a rafitól vesz fel hitelt. höhöhö.

Ленина · http://szanalmas.hu 2011.08.12. 09:35:30

Mindenképpen kiszívja a bank a véredet, hiszen ebből él. Csak ha bérled a lakást, akkor 20-30-ezerrel kevesebb részletet fizetsz, viszont soha nem lesz saját tulajdonú ingatlanod. Szeretnék mindenkit emlékeztetni arra, hogy a vagyonos réteg pont így gazdagodik, vesz egy lakást olcsón, kiadja, és így a bérlő fizeti a továbbiakban a törlesztőrészletet. A futamidő lejárta után a kiadónak van egy tiszta lakása, a bérlő pedig mehet a fenébe.

Ленина · http://szanalmas.hu 2011.08.12. 09:38:02

Ráadásul az ingatlanpiaci mélypont után erősödni fognak az ingatlanárak (feltéve ha javul az emberek életszínvonala) és ez most nagyon jó befektetés. Akinek van esze, és pénze, az most befektet, és tíz év múlva jól él belőle.

janper 2011.08.12. 10:13:52

@Ленина: szerencsere te sem tudsz szamolni, mint az emberek nagyresze. Ez nekem reszben jo, mert legalabb rendesen megfizetnek.

Vision 2011.08.12. 10:30:55

@köménymagleves: Neked most tényleg az a bajod, hogy a bank nem jótékonysági intézmény, hanem profitorientált vállalkozás? Komcsi-e vagy? :)

Nocomment 2011.08.12. 10:48:09

Engem is az érdekelne, hogy mi történik a fentmaradó tartozással, vagyis a fenti kommentben említett 5 egységgel. (Tartozás 15 egység, ház piaci értéke 10 egység, fentmaradt tartozás 5 egység.) Ha ezt bevállalja a bank, akkor nem bizonyos esetekben nem rossz konstrukció. Kérdés kinek mennyi volt az önrésze és mennyit törlesztett eddig.

pandacsökiboborján 2011.08.12. 11:25:09

@Ленина: Magyarország egy hosszú távon szűkülő piac,demográfiai,elvándorlási adóelvonási problémák miatt. Szerintem itt hosszú távú stagnálás lesz...
De majd Ócsára telepítik a mondjuk Tatabányán dolgozó,keresettel rendelkező,de törleszteni nem képes embert. Így már munkanélküli is lesz:(
Viszont a hazai cigányságnak mindig fognak tudni ingyen házat adni...

l3w1n7o 2011.08.12. 11:25:28

Sőt, szerintem köszönjük meg a bankoknak, hogy ilyen jó fejek aztán áldozzunk fel nekik egy kecskét !

pandacsökiboborján 2011.08.12. 11:26:27

@Nocomment: és mi lesz mondjuk 5 év múlva,ha a befektetők elviszik a pénzüket Svájcból és a frank legyengül 180ft alá?

Nocomment 2011.08.12. 11:29:24

@pandacsökiboborján: mostanában azt sem tudni, mi lesz 1 hét múlva.

apanna 2011.08.12. 11:58:56

@pandacsökiboborján: Nem értem miért kell ez. Senkinek nem kötelező Ócsára költöznie. Ez egy felkínált lehetőség. ezen kívül bérelhet magának lakást, lakhat az egyik híd alatt, vagy ágybérletben, akár a rokonok is befoghatják. Mindenkinek magánügye mit választ. A gettó, meg hasonló megjegyzéseket is olyan orbitális demagógia övezi, mert ilyen alapon egy új építésű lakópark is gettó....
Aki bajban van annak minden megoldás jó, csak legyen fedél a feje fölött, a gyerekei vele maradhassanak, és kap 3 évet hogy talpra álljon. Nyilvánvaló, ha össznépileg mindenkinek kötelező lenne befizetni x forintot megsegítve a bajbajutottakat, akkor már Ócsai is sokk lenne a többségnek, és megelégedne ha a bajba került a híd alatt lakna, vagy egy konténerben.

Ha hosszú távon gondolkodsz mindjárt rájöhetnél, hogy ha egy ember elveszíti az otthonát, munkáját, azt segélyezni kell. Ha vannak gyerekei azokat is, sőt előfordul hogy nevelőotthonba kényszerülnek. A szülők még jobban lecsúsznak, és nem lesz visszaút. ez senkinek nem érdekel.
Finoman megjegyezném: bármilyen tragédia megtörténhet, és akkor te is rászoruló leszel....

pandacsökiboborján 2011.08.12. 12:12:19

@apanna: Magyarországon 800.000 ember segélyezi a többit, a segély semmire nem megoldás,mert az adott helyzet konzerválására ösztönöz,tipikus baloldali megoldás. Például egy munkanélkülit simán át lehetne képezni,második szakmát adni neki stb. Persze ezek egyike sem működik ,mert a jó szakma elsajátítása min. 1 év...de persze ehhez írni-olvasni kéne tudni,de ez nem várható el Rézműveséktől,így hosszú távon is a fogyó pár százezer ember fogja eltartani a szaporodó élősködőket. Ezért az ország egy spirális görbén csúszik lefelé.Nem lesz gdp növekedés,adóbevétel növekedés semmi. Gyenge ország,gyenge valutával stb...ennyi volt...

apanna 2011.08.12. 12:37:11

@pandacsökiboborján: "Például egy munkanélkülit simán át lehetne képezni,második szakmát adni neki "
Szerinted mit csinál az aki munkanélkülin van? Átképzi magát, ha van lehetősége. és szinte mindegyik OKJ s képzés ami valós 1 éves..És nem 800 000 ember segélyezi a többit.
A hajléktalanok 70% a dolgozik, és minden második hajléktalannak középfokú végzettsége van.
A cigány lakosság nagy részét sem kell segélyezni. Hülyeséget beszélsz, olyan szélsőjobbosan. nem mellékes, hogy direkt utaztok a pánikkeltésre lázításra. Semmi értelme, hidd el.Ráadásul a rosszindulat még csúnyává is tesz....
süti beállítások módosítása