Hirdetés

Csatlakozz hozzánk


Hirdetés

Hirdessen a General Public blogon!

Árainkról érdeklődjön a marketing@generalpublic.hu e-mail címen.

Kiemelt partnerünk:

Sok pénzt kereshetne az ország a drogokból

2011.08.31. 21:04 Faigl Zoltán

Jól működnek a kábítószer-kereskedelmi útvonalak Magyarországon – áll a WikiLeaks internetes kiszivárogtató portálon több Magyarországról szóló táviratban. A pénteken nyilvánosságra került nagykövetségi jelentés szerint hazánkban csupán marihuánát termelnek, a többi drog külföldről érkezik.

Magyarországon forgalmas drogszállító útvonalak futnak keresztül, Délkelet-Ázsia és Nyugat-Európa között, amelyeket nigériaiak, koszovóiak és szerbek tartanak kézben. Jelentések szerint a csempészést és szállítást az ország kedvező földrajzi fekvése mellett a modern úthálózat is segíti. Magyarországon a kábítószer-kereskedelmet és a csempészést kizárólag külföldi bűnbandák tartják kézben – írják.


Egyre fiatalabbak is a drogokhoz nyúlnak

A Nemzeti Nyomozóiroda adatai szerint Magyarországon a drogfogyasztás 2009-ben érte el a csúcsot, miközben a magyarok egyre fiatalabban nyúlnak kábítószerhez: a legtöbben a marihuánát próbálták ki, amelyet népszerűségben az Ecstasy, az amfetamin, az LSD, a kokain, és végül a heroin követett. Az utóbbi időben azonban gyakran hallani, a kisiskolások körében népszerű öngyújtó gázt, hallucinogén hatása miatti használatáról. Ez azonban már az első kipróbálást követően halálhoz vezethet.  

Kész az új drogstratégia

Miközben efféle jelentések kerülnek nyilvánosságra, a kormány elkészítette az új nemzteti drogstratégia tervezetét, mely a www.drogstratégia.hu webolalon olvasható, ahol egy fórumon mondhatják el az olvasók véleményeiket, észrevételeiket.

A stratégia a fiatalok testi és lelki egészségfejlesztésére, a családok megerősítésére, a közösségek megtartó és formáló erejére koncentrálva kívánja erősíteni a prevenciót, de nem feledkezik meg a kábítószerfüggőkről sem – áll a tárca közleményében.

Nem hitelesek a prevenciók

Az iskolák már korán igyekeznek nagy hangsúlyt fordítani a megelőzésre, azonban a fiatalok közül sokan nem tartják hitelesnek a prevenciós előadókat. „Hogyan beszélhet hitelesen a drogokról és azok hatásairól az, aki ki sem próbálta?” – teszi föl a kérdést egy középiskolás diák. Véleménye szerint sokkal, hihetőbb és elrettentőbb példa lenne, ha olyanok tartanának előadásokat, akik korábban maguk is függők voltak, és látszik rajtuk a drogok által végzett pusztítás.

Mindenki a lelki okokat keresi

A vital.hu cikkében egy felmérés szerint a fiatalok leggyakrabban a kíváncsiságot, a kalandvágyat, és a valóságtól való eltávolodást nevezték meg a fogyasztás, vagy a kipróbálás fő okaként. A lelki okok hátrébb szorultak a listán, ezért nem feltétlenül van biztonságban az, aki jó kapcsolatot ápol a szüleivel, és mindene megvan.

A tiltott gyümölcs a legédesebb

 Az új drogstratégia kapcsán több fórumozó is azzal érvel, hogy a szigorítások csak az illegalitást fogják erősíteni, főként, hogy folyamatosan kerülnek piacra újabb és újabb szerek, melyekre nem terjed ki a törvény. Az egyik kommentelő szerint a tiltás csak növelni fogja a tiltott szerek értékét. Kitér arra is, hogy ha egy államilag szabályozott rendszerben működne a drogárusítás, az ország rengeteg adóra tehetne szert, a plusz bevételből pedig segíteni lehetne a kórházak, nyugdíjasok vagy a devizahitelesek helyzetén.

Forrás: Origo

A bejegyzés trackback címe:

https://generalpublic.blog.hu/api/trackback/id/tr463193969

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása