Hirdetés

Csatlakozz hozzánk


Hirdetés

Hirdessen a General Public blogon!

Árainkról érdeklődjön a marketing@generalpublic.hu e-mail címen.

Kiemelt partnerünk:

Emelkedik a romáknak nyújtott támogatás Pakson

2011.09.15. 14:55 Faigl Zoltán

Magasabb felzárkóztatási ösztöndíjat kaphatnak azok a cigány tanulók, akiknek nincs igazolatlan hiányzásuk, valamint osztályzataik meghaladják a hármas átlagot. A paksi önkormányzat az idei tanévtől 4000 forintról 8000 forintra emelte a roma tanulóknak nyújtható ösztöndíj felső határát – közölte Tell Edit alpolgármester a General Public Bloggal.

Az ösztöndíj a fent említett feltételek mellett havonta minimum háromezer forintot jelenthet a tanuló családjának. Az ösztöndíj mértéke ezután sávosan növekszik, egészen nyolcezer forintig. A legmagasabb összeg akkor jár, ha a diák előző félévi illetve év végi osztályzatai meghaladják a 4,5-ös átlagot.

 

Cigány vagy nem cigány?
 
Felmerülhet bennünk a kérdés, hogy mi alapján döntik majd el, hogy ki cigány, és ki nem cigány származású.

 Az önkormányzat közleményében az írja, a szülőknek nyilatkozniuk kell roma származásukról. Ez a válasz egyszerű és kézenfekvő, de mi történik akkor, ha egy hátrányos helyzetű nem roma család némi plusz pénz reményében cigány származásáról tesz nyilatkozatot? Akkor roma, vagy nem roma?

Tell Edit alpolgármester a General Public Blog kérésére elmondta: Amennyiben az igénylő magát, vagy gyermekét cigány származásúnak vallja, úgy jogosult a támogatásra.

 
Diszkrimináció?!
 
Badics István, a polgármesteri hivatal szociális osztályának vezetője a Távirati Irodának adott interjúban azt mondta, ez pozitív diszkrimináció, amire van lehetőség.
Az osztályvezető hozzátette: A célra az önkormányzat idén másfélmillió forintot különített el.
 
Mennyi az annyi?
 
A Tell Edit alpolgármester által a General Public Blognak küldött adatok szerint növekvő tendenciát mutat az ösztöndíj iránti érdeklődés: míg a 2004/2005-ös tanévben városszerte mindössze 45 család 67 gyermek után igényelte a támogatást, a 2010/2011-es tanévben az igénylők száma már 54 családból 75 gyermekre nőtt.
 
 
Ösztöndíj összege
2004/2005-ös tanév
2010/2011-es tanév
2000 Ft/hó
31 gyermek
42 gyermek
2500 Ft/hó
27 gyermek
28 gyermek
3000 Ft/hó
7 gyermek
5 gyermek
4000 Ft/hó
2 gyermek
 
Az alpolgármester szerint nem számottevő, mindössze 5 százalék azoknak az igénylőknek a száma, akik nem felelnek meg a kritériumoknak.
Bevállalja?
A General Public Blog nem reprezentatív felmérése alapján a megkérdezettek nagy százaléka lemondana a támogatásról és semmi szín alatt nem titulálná magát cigánynak, ezzel szemben elenyésző volt azon válaszadók száma, aki hajlandó lenne a nyilatkozat aláírására. Ez az eredmény azt bizonyítja, hogy a cigányellenesség, és a cigánysággal való azonosulás hiánya súlyos probléma az országban.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://generalpublic.blog.hu/api/trackback/id/tr453229565

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása