Hirdetés

Csatlakozz hozzánk


Hirdetés

Hirdessen a General Public blogon!

Árainkról érdeklődjön a marketing@generalpublic.hu e-mail címen.

Kiemelt partnerünk:

Felkészülés a válság utáni időkre

2011.10.12. 14:41 Faigl Zoltán

Kamattámogatást kaphatnak azok a devizahitelesek, akik hajlandóak kiváltani hitelüket és kisebb lakásba költözni – mondta szerda délelőtti sajtótájékoztatóján Matolcsi György, nemzetgazdasági miniszter. A kamattámogatás 1 illetve 5 éves állampapír hozamhoz kötődik majd, és a kamat 40-50 százalékát térítik meg a hitelesek számára.

Orbán Viktor azt mondta, hogy ha azt szeretnék, hogy a fiatalok ne menjenek külföldre, lakást kell nekik biztosítani, hiszen a magyarok számára a saját otthon a legfontosabb dolgok közé tartozik a jövő biztonságát illetően.  Úgy fogalmazott: a biztonság és a szabadság a magyarok számára összeforrt az otthon fogalmával. Facebook oldalán egyébként azt írta, nem támogatja azt a javaslatot, mely a költségvetés kontójára fizeti a bankok által megkötött hitelek árát.  

Válság idején otthonteremtési támogatás?

Ezzel a kérdéssel kezdte Orbán Viktor a tájékoztatón tartott beszédét.  A miniszterelnök azt mondta: kezelnünk kell a korábbi devizahitelek helyzetét, de közben lehetőséget kell adni azoknak, akik otthont, gyermeket akarnak.  Beszédében hangsúlyozta a válság utáni helyzetre való felkészülés fontosságát, de ugyanakkor kiemelte, meg kell védeni azt is, ami van.

Szocpol vadhajtások nélkül

A szociálpolitikai támogatás kapcsán a miniszterelnök arról beszélt, hogy kiküszöbölték a támogatás úgynevezett vadhajtásait. Korábban ugyanis a támogatás felvétele nem volt összekötve a munkavállalással. Jelen helyzet szerint az a család veheti igénybe a támogatást, ahol a házastársak közül legalább az egyik munkaviszonnyal rendelkezik, és nincs köztartozása.

A gazdaság kifehérítése

Matolcsi György elmondta: a költségek 70 százalékát számlával kell majd igazolniuk a támogatásban részt vevőknek. Ezzel próbálják a gazdaságot – ahogy fogalmazott – kifehéríteni. Ezzel ugyanakkor ellenőrizhetővé válik, hogy a szocpolt valóban lakáscélokra fordították. Orbán Viktor arról is beszélt, hogy meg kell fékezni az építőipar mélyrepülését. Gazdasági okként említette az otthonteremtésben, hogy a támogatások által az építőipar is fellendülhet.

A hitelt nem ússzuk meg

A szocpol, és a kamattámogatás ugyan nem mentesíti a családokat a hitel felvétele alól, de ahogy a mondás tartja: ajándék lónak ne nézd a fogát. Mivel azonban a támogatás összegét a gyermekek száma után állapítják meg, nem nyújt igazi segítséget. A fiatalok nagy része ugyanis gyermekvállalás előtt a megfelelő egzisztencia kialakítását tartják fontosnak és nem fordítva. Azoknak viszont, akik albérletből, vagy a szüleiktől gyermekkel költöznének saját lakásba, kitűnő ugródeszka lehet.

Matolcsi azt is elmondta, az igénylés elbírálásánál figyelembe veszik a  nevelt, illetve vállalt gyerekek számát,  az új lakás nagyságát, valamint a lakás energetikai besorolását. A vissza nem térítendő támogatást kizárólag olyan családok igényelhetik, akik az adott pillanatban nem rendelkeznek ingatlannal. A támogatás összege két gyermekig nyolcszázezertől  1,3 millió forintig, három gyermek után  1,2 millió és  két millió forint között, négy vagy több gyermekre pedig 1,6 és 2,5 millió forint közötti támogatás igényelhető. A miniszter elmondta: 2012-re 4000 család igénylésére számítanak, melyre 5,2 milliárd forintot különítettek el a költségvetésből. A kamattámogatás 3-5 ezer család részére lesz elérhető, erre 1,3 milliárd forint jut a költségvetésből.

A bejegyzés trackback címe:

https://generalpublic.blog.hu/api/trackback/id/tr363297474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása