Hirdetés

Csatlakozz hozzánk


Hirdetés

Hirdessen a General Public blogon!

Árainkról érdeklődjön a marketing@generalpublic.hu e-mail címen.

Kiemelt partnerünk:

Hoffmann Rózsa lemondott...

2011.10.28. 10:05 Faigl Zoltán

Hoffmann Rózsa lemondott a minőségi felsőoktatásról – mondta Bojárszky András, a Doktoranduszok Országos Szövetségének elnöke, csütörtökön, a felsőoktatási törvénytervezet elleni demonstráción, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium előtt. Az elnök szerint az oktatási rendszer minőségének javítása az a kulcs, ami az ország felemelkedésének ajtaját nyitja. A DOSZ a magyarországi és a nemzetközi mobilitás korlátozását az ország szempontjából károsnak látja – mondta az elnök.

Kovács Tamás, a Műszaki Egyetem Hallgatói Képviseletének elnöke elismerte, hogy átalakításokra szükség van. Felül kell vizsgálni szakok, karok, intézmények fenntarthatóságát, de ez csak szakmai alapokon nyugodhat – mondta.

 

 

Európa is a magyar egyetemisták mellé áll

A Hallgatói Önkormányzat Európai Szövetségének elnöke arról beszélt, hogy a sikerhez vezető út bármely ország számára az, ha a felsőoktatásba invesztál. A magyar kormány ebből következően a saját jövőjét tiporja lábbal – mondta . A felsőoktatás Európa szerte támogatást élvez a vezetésben. Az alulreprezentált csoportokat be kellene vonni a felsőoktatásba és nem kirekeszteni őket – mondta Allen Päll.

Nem meglepő a fiatalok elvándorlása

Allen Päll beszédében hangsúlyozta: Ilyen feltételek mellett a fiatalok tömeges elvándorlása egyáltalán nem lenne meglepő. Arra fogjuk kérni az Európai Bizottságot, hogy az EU-s szerződések alapján vizsgálja meg a magyar kormány terveinek törvényességét – hangsúlyozta a European Students’ Union elnöke. Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke szerint nem adminisztratív úton, hanem az értelmiségi lét megbecsülésével kell itthon tartani a fiatalokat.

Mi lesz így a vidékiekkel?

Gáspár Marcell, a Miskolci Egyetem képviselője, beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy a készülő felsőoktatási törvény tervezete a vidéki régiókban végzetes következményekkel járhat. Az ország olyan régióiban, ahol az átlaghoz képest is nagy a szegénység, kevés a lehetőség a fiatalok számára, a leszakadó rétegeket nemhogy felzárkóztatni nem fogja, egyenesen kirekeszti majd őket a tervezet. Gáspár Marcell vidékellenesnek és szociálisan érzéketlennek nevezte a koncepciót.

Miért kell már fiatalon eladósodni?

Folyton az adósság elleni harcot hangsúlyozzák, miért akarják a fiatalokat szándékosan eladósítani? Ezt a kérdést tette fel Keresztes Gábor, a Nyugat-magyarországi Egyetem képviseletében, utalva a diákhitelek jelenleg is magas felvételi arányára. A diákhitel honlapján található hitelkalkulátor segítségével könnyen kiszámítható, hogy ha egy 22 éves első éves egyetemista hat szemeszterre 200 000 forintot vesz fel félévenként, akkor 34 éves korára tudja azt visszatörleszteni, amennyiben az egyetem elvégzését követően bruttó 300 000 forintos jövedelemmel bír.

Nagy Dávid, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke úgy reagált: Nem a hallgatók zsebéből kell kivenni azt az összeget, amivel be lehet foltozni a költségvetést. A tüntetés végén a tízezres nagyságrendűre becsült tömeg előtt a diákok jelképesen felravatalozták, majd megkoszorúzták a magyar felsőoktatás koporsóját, melyen az „Élt: 1367 – 2011” felirat állt. A demonstráció kapcsán kerestük a Nemzeti Erőforrás Minisztériumot, hogy reagáljanak a tüntetésen elhangzottakra, de eddig nem érkezett válasz.

A tüntetésről további képeket láthatnak a facebook.com/generalpublic oldalon!

A bejegyzés trackback címe:

https://generalpublic.blog.hu/api/trackback/id/tr893335722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása