Hirdetés

Csatlakozz hozzánk


Hirdetés

Hirdessen a General Public blogon!

Árainkról érdeklődjön a marketing@generalpublic.hu e-mail címen.

Kiemelt partnerünk:

Ez a munkakeresés legújabb „trendje”

2011.11.07. 22:49 Faigl Zoltán

A legtöbb álláskereső nem hirdetés alapján talál munkát – mondta Baráth András, önéletrajz szakértő hétfőn a Civil Rádió Reggeli Merítés című műsorában. A szakértő szerint az internet térhódításával teljesen megváltoztak az álláskeresés szabályai, ennek ellenére sokan mára elavult technikákkal próbálnak kitűnni az akár több száz jelentkező közül.

A KSH adatai szerint ma Magyarországon a munkaképesek körében tíz százalék körüli a munkanélküliek aránya. Ez azonban nem kizárólag a munkáltatók hibája: Baráth András, önéletrajz szakértő szerint cégenként akár öt állás is betöltetlenül marad. Ez annak köszönhető, hogy a kis- és középvállalkozásoknak nem feltétlenül van infrastruktúrájuk egy álláshirdetés feladásához, és annak későbbi kiértékeléséhez. Sokan az ismerősök köréből próbálják feltölteni a megüresedett helyeket – mondja a szakértő. De hogyan kerülhetünk be mégis a pakliba?

Negyven év fölött nincs esélyünk a multiknál

Baráth András szerint kijelenthetjük, hogy Magyarországon erőteljesebb a diszkrimináció az idősebbekkel, a kismamákkal és a gyermekesekkel szemben. A szakértő szerint fontos, hogy reálisan lássuk lehetőségeinket: tapasztalatok szerint kis- és középvállalkozások szívesebben alkalmaznak negyven fölöttieket, mint a multinacionális cégek, akik elsősorban pályakezdőkből nevelik ki saját vezetőiket.

Nem a hirdetések közt találunk munkát. Akkor hol?

A szakértő kitért arra is, hogy hazánkban a rejtett állások aránya hetven-nyolcvan százalék körül van. Azt javasolja, készítsünk listát, mely vállalatnál dolgoznánk szívesen, keressünk fel magunk különböző cégeket, így nagyobb esélyünk van, hogy munkát találjunk.

A jól megírt önéletrajz a kulcs

Gyakran hallani olyasmit, hogy az általunk elküldött önéletrajz olvasás nélkül a kukában landol. Baráth András szerint egy jól megírt önéletrajz és a hozzá tartozó kísérőlevél jelentősen megnövelheti a keresgélők esélyét a személyes találkozóra. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint másfélszer több állást töltenek be közvetlen úton, mint hirdetések alapján.

Vissza a gyökerekhez…

Ha egy céghez hirtelen beállítunk, az ronthatja az esélyeinket – mondja Baráth András. Hatékonyabb, ha hagyományosan, postai úton küldjük el önéletrajzunkat. Ez azért preferálandó az e-mail-lel szemben, mert egy átlagos vezető naponta akár hatvan elektronikus levelet is kap, ezzel szemben a postai küldemények száma jelentősen lecsökkent - hetente öt levélre becsülte a szakértő - így nagyobb figyelmet kapunk a vezetés részéről.

A szakértő elmondta: meg kell tanulnunk kiemelni az erősségeinket. Hozzátette: a gyermekesek rendkívül nehéz helyzetben vannak, de ők megemlíthetik az ezzel járó jó időbeosztást – említi példaként Baráth András.

A bejegyzés trackback címe:

https://generalpublic.blog.hu/api/trackback/id/tr693362183

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása