Hirdetés

Csatlakozz hozzánk


Hirdetés

Hirdessen a General Public blogon!

Árainkról érdeklődjön a marketing@generalpublic.hu e-mail címen.

Kiemelt partnerünk:

Ácsorgás a Rádió előtt

2011.07.21. 19:21 Faigl Zoltán

A civileknek nem tetszik, hogy a Közmédiumok Szakszervezeti Tanácsa lemondta a múlt szerdán meghirdetett tömegdemonstrációt. Sokan közülük a tüntetés elmaradása ellenére szerda este elmentek a Pollack Mihály térre, ahogy kedden már a Facebookon jelezték. Beszélgettünk az egyikükkel.

Miután kedd este a Facebookon a Demonstráció a közmédiásokért elnevezésű esemény Elmarad a tömegdemonstráció a közmédiáért-ra változott, a részvételüket addigra 473-an jelzők közül néhányan kommentjeikben erős kritikát fogalmaztak meg a szakszervezeti tanáccsal szemben. Lényegében meghátrálásnak és a civilek arcul csapásának értékelték a történteket. Szerintük nem lett volna szabad megelégedni azokkal az eredményekkel, melyeket a keddi megállapodással elértek. Főleg nem úgy, hogy civilek százait „hülyítették be” egy nagyszabású demonstrációra, akik közül többen magánakcióban – mert fontosnak tartották az ügyet – csoportokat is elkezdtek szervezni a megmozdulásra. Sokuk múlt szerdán a közmédia jelképes koporsójának kihelyezésekor, a néma tüntetésen is már részt vett. „Azokat szarjátok le, akik elmentek és odaálltak mellétek, vállalva az arcukat” – írja az egyik kommentező.

A kedd esti megállapodás szerint az MTVA újragondolja az elbocsátási tervét azon munkavállalók esetében, akik fogyatékkal élő, vagy legalább három gyermeket nevelnek, valamint azon házaspárok esetében is, akik mindketten érintettek a leépítésben. Továbbá duplájára, 50 millió forintra növelik a leépítendőknek biztosított segélyalapot,  tíz százalékkal, bruttó 220 ezer forintra emelkedik az a fizetési korlát, ami alatt plusz egyhavi juttatást biztosítanak, valamint további egyhavi bérnek megfelelő összeget kapnak a nyugdíjhoz közel álló, munkájukat elvesztő munkavállalók.
Nagy Navarro Balázs, a Közszat elnöke a kommentekre való reagálásaiban igyekezett csillapítani a kedélyeket. Többször megköszönte az eddigi részvételt, buzdította a civileket az összefogásra és a további támogatásukat kérte. Mint fogalmazott: „ennél többre a munkáltató nem volt hajlandó, azt mondta a falig hátrált, tovább nem hátrál”. A megállapodásnak pedig az volt a feltétele, hogy az utcai demonstrációk tervével a szakszervezetek felhagynak - hangsúlyozta.
Az első indulatosabb kommentek után nem sokkal már többen jelezték: annak ellenére, hogy a szakszervezetek nem tartják meg a demonstrációt, ők még ott lesznek. „Azért is pont ott lesz dolgom.” „Lehet, hogy a Közszat nem demonstrál - én attól elszívhatok egy cigarettát a járdaszegélyen”. Ilyen és ezekhez hasonló kommentek jelentek meg a lefújt esemény oldalán. Egyikük pedig a Facebookon létre hozta az Ácsorogni fogok elnevezésű eseményt, mint írta azért, „mert demokratikus országban, ott, és akkor állok, amikor és ahol akarok”.

A lefújt demonstráció időpontjában valóban meg is jelentek többen a Pollack Mihály téren – sokan a kommentezők közül is. Ott jártunkkor mintegy húsz ember állt a téren, de mint mondták, várnak még másokat is. Hat óra magasságában a Közszat elönöke Nagy Navarro Balázs is megjelent azért, hogy tájékoztassa a demonstráció elmaradásáról azokat, akikhez esetleg nem jutott el ennek híre és ezért eljöttek.
Beszélgettünk az egyik legtöbbet kommentezővel, aki elsőnek jelezte kedd este, hogy kimegy a Pollack Mihály térre. Mint fogalmazott: neki civilként fontos ez az ügy, és attól még, hogy „a szakszervezetek úgy döntöttek, hogy a megkötött egyezség kapcsán ők már nem vállalják ennek az ügynek a demonstrálását, a civileknek még nem kell kihátrálniuk mögülük”. Úgy véli, a kedden létrejött megállapodás nagyon messze van azoktól a céloktól, melyeket a Közszat felhívásban tett közzé még a múlt szerdai tüntetés előtt. A civilek viszont e felhívés mögé sorakoztak fel. Egyelőre még nem lett volna szabad leülni tárgyalni - tette hozzá.
A Civil Rádió Merítés című közéleti műsorának (szerda 19:00, FM98.00) jövő heti közmédiáról szóló adásában – melyben a tervek szerint Nagy Navarro Balázzsal, a Közszat elnökével és Szabó Lászlóval, az MTVA kommunikációs igazgatójával hallható beszélgetés - a vele készült interjút is hallhatják.

 

(Szerző: Szabó Zoltán)

A bejegyzés trackback címe:

https://generalpublic.blog.hu/api/trackback/id/tr353087164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.07.25. 14:13:20

„a szakszervezetek úgy döntöttek, hogy a megkötött egyezség kapcsán ők már nem vállalják ennek az ügynek a demonstrálását"

Ehhez csak annyit tennék hozzá, hogy egy olyan országban, ahol a Földrajzinév Bizottságban a nem "jól" szavazó emberek nemcsak a bizottságból kerülnek ki, de az állásukból is kirúgják őket, szóval egy ilyen országban mit várunk? Nem lehet mindenki egy Dugovics Tifusz!
süti beállítások módosítása